sobota, 17 lutego 2018

Staropolskie smaki


W dniu dzisiejszym, Kółko Historyczne z Panią Wiktorią Leśniakiewicz, przy współpracy z Panią Anetą Kołodziejczyk z Gminnego Ośrodka Kultury w Wysokiej, postanowiło się cofnąć w czasy Średniowiecza i spożyć wspólne śniadanie jakie na dwory szlacheckie i klasztorne refektarze przystało.








Najpierw przypomnieliśmy sobie arkana kuchni staropolskiej oraz czas wielkich wypraw odkrywczych po przyprawy i korzenie. Wspólnie postanowiliśmy sobie ugotować polewkę piwną z białym twarogiem, a na przegryzkę pełnoziarnistym chlebem i miodem z barci.









Po degustacji naszej zupy stwierdziliśmy, że na pewno różni się od smaku z epoki, gdyż piwo było tylko smakowe i bezalkoholowe, to jednak smak całości śniadania wydał się nam ciekawy i oryginalny.    

1 komentarz:

  1. Polewka piwna - wspaniała! Tak nawiasem mówiąc, to taką jadał imć pan pułkownik Wołodyjowski i jego komilitonowie, co ładnie pokazał na filmie Jerzy Hoffman.

    OdpowiedzUsuń