W
dniu dzisiejszym, Kółko Historyczne z Panią Wiktorią Leśniakiewicz, przy współpracy z Panią Anetą Kołodziejczyk z Gminnego Ośrodka Kultury
w Wysokiej, postanowiło się cofnąć w czasy Średniowiecza i spożyć wspólne
śniadanie jakie na dwory szlacheckie i klasztorne refektarze przystało.
Najpierw
przypomnieliśmy sobie arkana kuchni staropolskiej oraz czas wielkich wypraw
odkrywczych po przyprawy i korzenie. Wspólnie postanowiliśmy sobie ugotować
polewkę piwną z białym twarogiem, a na przegryzkę pełnoziarnistym chlebem i
miodem z barci.
Po
degustacji naszej zupy stwierdziliśmy, że na pewno różni się od smaku z epoki,
gdyż piwo było tylko smakowe i bezalkoholowe, to jednak smak całości śniadania
wydał się nam ciekawy i oryginalny.
Polewka piwna - wspaniała! Tak nawiasem mówiąc, to taką jadał imć pan pułkownik Wołodyjowski i jego komilitonowie, co ładnie pokazał na filmie Jerzy Hoffman.
OdpowiedzUsuń