Dożynki – to największe w roku święto gospodarskie rolników będące ukoronowaniem ich całorocznego trudu, obchodzone po zakończeniu wszystkich najważniejszych prac polowych, zebrania plonów, a głównie plonów zbóż.
Dawniej dożynki nazywano Wieńcowem lub Okrężnem. Dożynki w Polsce obchodzono od XVI lub na przełomie XVI i XVII wieku, kiedy na naszych ziemiach rozpoczęła się gospodarka dworska. Była zabawa, poczęstunek i tańce – w nagrodę za dobrze wykonane prace przy żniwach i zebrane plony. Gospodarzem Dożynek najczęściej był dziedzic – z szacunkiem przyjmował wieniec od Przewodnicy, wnosił do domu, ustawiał na stole i prosił Przewodnicę do tańca, poczym prowadził wszystkich do stołów, ustawionych przy dziedzińcu lub w stodole i częstował ich dobrym jedzeniem i napitkiem. Po uczcie rozpoczynały się tańce trwająca do późnych godzin.
Rytm naszym słowiańskim przodkom wybijały cztery pory roku. My nasz cykl poznawania ich zwyczajów i obrzędów rozpoczęliśmy od dożynek, a zwłaszcza najważniejszego po wieńcu dożynkowym produktu, jakim jest chleb. Wypiekany jest on na tą uroczystość z mąki z nowo zebranych zbóż.
Ludzie wypiekają chleb od 12.000 lat. Archeolodzy znaleźli najstarszy bochenek chleba na Krecie. Jego wiek określa się na 6100 lat. Egipcjanie w 2600 r. p.n.e. poznali sposób, jak zrobić chleb pulchnym. Do tego bowiem czasu był to raczej twardy podpłomyk, który łamało się i żuło zmiękczając go wodą czy innym napojem. Zakwas zawsze roi się i robiło tak samo. Należy zmieszać wodę z odpowiednią ilością mąki i pozostawić w cieple, aż zacznie fermentować. Inny przepis, to mieszanie wody z odpowiednimi ziołami. Zakwas jest zupełnie naturalną substancją spulchniającą.
Chleb wypieka się w piecu piekarskim w temperaturze 200 –250°C. Zawiera on 45 – 49% węglowodanów, 4,5 – 8,3% substancji białkowych, 1% tłuszczu, 1,5% błonnika i 48% wody. Skórka chleba składa się ze skarmelizowanych dekstryn. Chleb jest najpowszedniejszym pożywieniem człowieka i wielu zwierząt. Dla chrześcijan symbolizuje on ciało Jezusa Chrystusa.
A oto, jak piekliśmy chleb w naszej Szkole, kliknij i zobacz: http://www.youtube.com/watch?v=ElKz8iO_-lU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz