środa, 13 lutego 2013
PIERNIKOWE PRZEPISY
Wychodząc naprzeciw życzeniom naszych Czytelników publikujemy kilka przepisów na piernik autorstwa naszych mam i babć. Na początek przepis na:
PIERNIK LEŻAKUJĄCY
Składniki:
1/2 ½kg miodu naturalnego
2 szklanki cukru
25 dag smalcu
- które należy podgrzać do zagotowania. Do ostudzonej masy (letniej) dodać:
1 kg mąki
3 całe jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 szklance mleka.
1/2 łyżeczki soli
2 torebki przyprawy do piernika
- można dodać także orzechów i skórkę pomarańczową. Ciasto wyrobić, włożyć do kamionki i przykryć ścierką, a następnie pozostawić na 3 tygodnie na spodzie lodówki.
Ciasto podzielić na 3 części – upiec i przełożyć: 1 raz powidłami śliwkowymi, 1 raz masą orzechową i polać czekoladą.
SMACZNEGO!
PIERNIK I
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1 szklanka śmietany
4 szklanki mąki
6 jajek
150 g tłuszczu (margaryna, smalec, masło)
1 łyżka sody oczyszczonej
Przyprawy do piernika
Rodzynki
Orzechy
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać roztopiony miód. Białka utrzepać na pianę. Wszystko wymieszać z mąką, dodać sodę, przyprawy do piernika, śmietanę a na końcu pianę i bakalie. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec ok. 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.
SMACZNEGO!
PIERNIK II
Składniki: 1 szklankę cukru i 2 jajka ubić i dodać 1 łyżeczkę sody i przyprawę do piernika. 2 łyżki cukru palonego (karmelu) i trochę wody dolać jak wystygnie wlać do reszty. 3 szklanki mąki, 1/2 margaryny roztopionej i 8 łyżek kwaśnej śmietany. Piec w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem przez ok. 30 minut.
Polewa:
1/2 margaryny
4 łyżki cukru
1 łyżka wody
2 łyżki kakao
SMACZNEGO!
PIERNIK III
Składniki:
3 jajka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki maki
20 dag miodu płynnego
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki zimnej wody
20 dag margaryny
1 łyżeczka sody
Przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
Wykonanie:
1. Margarynę ucierać z cukrem dodając żółtka i miód, wodę śmietanę, mąkę zmieszana z sodą, kakao, przyprawy do piernika.
2. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
3. Włożyć ciasto do foremki.
4. Piec w temperaturze 150-160 st. C przez 40-60 minut.
SMACZNEGO!
PIERNIK WAŁKOWANY
1,2 kg mąki
1 miód
5 jajek
Przyprawa do piernika
50 dag cukru
2 łyżki sody
3 łyżki marmolady
Miód rozpuścić, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z sodą, miód i wszystkie składniki wymieszać i ubić piane z białek. Następnie wałkować placki na grubość 1 cm, a po upieczeniu posmarować marmoladą i przekładać 2 lub 3 razy.
SMACZNEGO!
PIERNIK ŚWIĄTECZNY
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
2-3 łyżki kakao, cynamon, przyprawa do pierników
Wszystkie składniki podgrzać w garnku i do ostudzonej masy dodać 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 50 dag maki, mały proszek do pieczenia i dowolne bakalie. Uzyskana masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy, piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można przełożyć dżemem, polać czekoladową polewą i posypać kokosem lub posiekanymi orzechami albo migdałami.
SMACZNEGO!
PIERNIK IV
4 jajka (nie rozdzielać)
1 szklanka miodu
1 szklanka gęstej śmietany
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody
1 paczka przypraw do pierników
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny (roztopić)
Wszystkie składniki wymieszać, dodać bakalie i wlać do dwóch brytfanek keksówek. Piec ok. 40 minut.
SMACZNEGO!
PIERNIK Z MARCHWI
3 szklanki maki
10 dag margaryny
2 szklanki cukru
3 jaja
50 dag oczyszczonej marchwi
Mała paczka proszku do pieczenia
Przyprawa do piernika
Tłuszcz i bułka tarta do formy
Szklankę cukru zrumienić na patelni na karmel, rozprowadzić 2-3 łyżkami wody i zagotować. Obraną marchew zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Tłuszcz utrzeć z żółtkami, cukrem i połową maki. Dodać do ciasta karmel i przyprawę do piernika oraz resztę mąki i marchew. Ubić pianę i wymieszać z ciastem. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1 godzinę.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz